V pondělí 25. března navštívili žáci tříd 2.T a 4.TG broumovský benediktinský klášter. V klášterním skriptoriu si vyzkoušeli, jak náročná kdysi byla práce písařů, kteří vytvářeli kopie knih ručním přepisováním pomocí brku a inkoustu. Ve zdejší tiskárně se pustili do sestavení tiskového štočku, jeho nabarvení a otisk na funkční replice knihtiskařského lisu.
Součástí návštěvy byla i prohlídka kostela sv. Vojtěcha, který pochází z roku 1357. Prohlídku pestrým výkladem doplnil žák 2.T Petr Janouch.

5. dubna se žáci tříd 1.T a 3.TG vypravili do nedalekého Horního Dřevíče na prohlídku vodního mlýna Dřevíček. Mlýn pochází z období první republiky, k jeho pohonu slouží plně funkční Francisova turbína, veškeré zařízení a technické vybavení je původní a plně funkční, což měli žáci možnost vidět na vlastní oči. Zpáteční procházka do Velkého Poříčí nám všem prospěla.

V úterý 9. dubna se ve třídě 2.T vyráběl papír. Do papíroviny jsme chtěli přidat něco neobvyklého a zároveň zjistit, jak použití různých materiálů ovlivní zpracovatelnost, následnou pevnost a optické vlastnosti vyrobeného papíru. Pokusy s kávovou sedlinou, lístky zeleného čaje a barevnými konfetami už tu byly, takže tentokrát byla do jedné várky přidána vlákna ze starých riflí a do druhé sušené květy.
Vlákna z tmavé rifloviny působí v papíře opravdu esteticky a typicky namodralá barva papíru sluší. Sušené květy vypadaly na nevysušeném papíře velmi dobře. Při zasychání pouštěly fialové květy vánočního kaktusu do vlhké papíroviny své zbarvení a výsledek působil celkem zajímavě.
S těmito pokusy určitě nekončíme. Příště přidáme do papíroviny další suroviny, abychom mohli pozorovat, co se stane, když…

Mgr. Ilona Černická

Kategorie: