Ve středu 27. září uspořádala naše škola na hronovském náměstí netradiční akci s názvem Wichterle day. Záměrem k uspořádání bylo nejen přiblížení se široké veřejnosti, ale také připomenutí si 110. výročí narození profesora Otty Wichterleho, jehož jméno naše škola nosí.

Během sedmi hodin si návštěvníci mohli prohlédnout stánky jednotlivých oborů. Strojaři a Nástrojaři ponořili návštěvníky do virtuální reality, aranžérky představily své podzimní dekorace, kadeřnice na přání žehlily, kulmovaly, natáčely, tiskaři předvedli linorytovou dílnu, návrhářky oděvů vytvářely zajímavé brože, elektrotechnici a elektrikáři vyzkoušeli návštěvníkův postřeh, automechanici pustili návštěvníky třeba k výměně kol. Nechyběl fotokoutek a velkým lákadlem byly módní přehlídky. Celkem šest krát měli nejen obyvatelé Hronova možnost shlédnout zajímavé kolekce našich návrhářek přímo před Jiráskovým divadlem.

To je ale jen zlomek toho, co si mohli účastníci vyzkoušet a zažít. Muzeum Náchodska připravilo workshop na téma robot, který k naší škole a Hronovu prostě patří. Navíc žákům ze ZŠ umožnilo muzeum prohlídky Jiráskova rodného domku a Papírny. Dalším partnerem nám byla firma Wikov MGI Hronov, která pro 15 skupin ze základních škol zajistila prohlídky firmy, občerstvení pro pracující a velkým zpestřením byly vystavené vozy zn. Wikov. Oběma partnerům moc děkujeme. Poděkování patří také Městu Hronov za půjčení náměstí a KIS Hronov za zvukařské služby.

Těš nás, že na akci dorazili žáci základních škol se svými učiteli z celého Náchodska. Věříme, že si udělali představu o našich oborech, které by mohli v budoucnu studovat a případně navázali s námi bližší kontakt. Velmi nás těší, že se akce zúčastnili hejtman Královéhradeckého kraje pan Mgr. Martin Červíček, majitel firmy Wikov a vnuk pana profesora pan Mgr. Martin Wichterle, starosta města Hronova Petr Koleta, místostarostka města Hronova Mgr. Věra Bartošová, starosta městyse Velké Poříčí Bc. Michal Cvejn a generální ředitel firmy Wikov MGI Hronov pan Zbyněk Berger.

Součástí akce byly i dvě výstavy, které mohou zájemci navštívit ještě po celý říjen. Výstava studentských prací výtvarných oborů je umístěna ve foyer Sálu J. Čapka. Výstava prof. Otto Wichterle našla prostor na výstavní chodbě Jiráskova divadla.

Děkujeme všem partnerům, návštěvníkům i těm, kteří se na realizaci podíleli.
Děkujeme SDH Rokytník, TJ Sokol Rokytník, Justynka Hronov, MAS Stolové hory, Wikov Hronov, KIS Hronov za zapůjčení stanů.

Markéta Machová

Kategorie: