Dne 11. června se žákyně 3. ročníku oboru Modelářství a návrhářství oděvů vydaly do broumovského kláštera, kde se konala výstava „Jsem zašitá“ výrazné slovenské multimediální umělkyně Emöke Vargové. Výstava představuje fascinující spojení textilního řemesla a současného umění, a my jsme měly možnost seznámit se s jedinečnými technikami a přístupy, které Emöke Vargová ve své tvorbě využívá.
Historické prostředí kláštera vytváří dokonalý kontrast k moderním a inovativním textilním dílům. Výstava byla rozdělena do několika sekcí, každá s jiným zaměřením a technikou. 

Výstava
Emöke Vargová ve svých dílech používá širokou škálu materiálů a technik. Její práce jsou na pomezí obrazu a objektu s využitím textilu (oblečení). Na výstavě jsme mohly vidět také vyšívání do voskového papíru, a další experimentální přístupy jako je například kombinace textilu s netradičními materiály jako jsou kovové prvky. Zaujala nás i její práce s barvami a texturami, které dodávají dílům nečekaný a hluboký rozměr.

Workshop
Součástí naší návštěvy byl také workshop „Textilní šifry“, při kterém jsme měly možnost, na základě inspirace děl kolem nás, vyšít do tkaniny svoji zprávu světu.
Další aktivitou, kterou jsme vyzkoušely, bylo vrstvení pánských sak a hra na jinou identitu. 

Návštěva výstavy „Jsem zašitá“ byla velmi inspirativní a obohacující. Ukázala nám, že textilní tvorba může být velmi inovativní a moderní, přestože vychází z tradičních řemesel. Tento zážitek nám dal nové podněty pro naši vlastní tvorbu a pomohl nám lépe pochopit, jak lze v praxi propojit umění s řemeslem.

Děkujeme paní Pavle Semerákové za velmi milé přivítání a provedení celou výstavou a workshopem. Těšíme se na další podobné akce, které nás budou inspirovat a posouvat dál v našem studiu a kariéře v oblasti návrhářství oděvů.

Bc. Andrea Vojtěchová

Kategorie: