Ve dnech 14. a 15.12. 2023 se v polském městě Tomaszów Mazowiecki konalo Mistrovství ČR v rychlobruslení juniorů na dlouhé dráze, kterého se zúčastnila i Sára Hlušková, žákyně 2. ročníku oboru Kadeřník.
Sára je od útlého dětství nadšenou, a především talentovanou sportovkyní. Dnes jsou její velkou láskou brusle. A i když bruslí od malička, její kariéra v rychlobruslení začala na podzim roku 2019, kdy se zúčastnila a vyhrála kvalifikační závody v rychlobruslení Královéhradeckého kraje. To ji posunulo na Olympiádu dětí a mládeže 2020. Začala se shorttrackem, po roce přidala rychlobruslení na dlouhé trati a dnes již sbírá medaile v kategoriích nejvyšších.

Ty poslední si přivezla z Mistrovství ČR v rychlobruslení juniorů na dlouhé dráze.
Zlata vybojovala na 1000 m, 1500 m a ve čtyřboji, stříbro brala na 500 a 3000 m.
 
Sáro, od kolika let bruslíš?   
Nevím kdy přesně jsem se poprvé postavila v bruslích na led, ale pamatuji si, že v 8 letech jsem už na ledě trávila hodně času. První, čemu jsem se ale věnovala bylo krasobruslení. Rychlobruslení dělám od 12.

Rychlobruslení, krasobruslení i hokej vyžadují od sportovců určitě tvrdý trénink. Kolik hodin týdně věnuješ tréninku ty?
5 až 6 dní týdně, to je přibližně 10-12 hodin. Denně jezdím na kole/trenažéru, 2x týdně posiluji, denně suchá příprava – trénink techniky a protahování, v zimě 3- 4x týdně trénink na ledě, v létě 5x týdně trénink na kolečkových bruslích. V případě vícedenních soustředění trénuji 3x denně po 2-3 hodinách.

Tak to máš týden opravdu sportem naplněný. Zároveň ale studuješ, konkrétně 2. ročník oboru Kadeřník. Jak jde dohromady obor Kadeřnictví a rychlobruslení? 
Vůbec, a to mě na tom vlastně baví. Je to každé úplně jiné. Při rychlobruslení mám kapuci na hlavě.

Ale učit se určitě musíš. Napadá mě, vzala jsi někdy do ruky sešit s učením i během přestávek při závodech?  
Při závodech ne. Tam to je velký stres.  Ale při vícedenních soustředěních se během pauzy učím často.

Zůstaňme ještě chvíli u toho kadeřníka. Jak tě obor Kadeřník baví?  
Ano, baví, i když praxe je pro mě velmi náročná. Kvůli sportu mám na ni zvýšenou absenci, takže mám trochu obavy ze závěrečné zkoušky.

Věřím, že tento cíl určitě zvládneš. Vraťme se zpět k rychlobruslení. Jaké jsou tvoje cíle tam?
Dva limity na světový pohár juniorů mám už teď splněné – na 1500 m a 3000 m. Teď bych ještě ráda splnila limit na 500 m a 1000 m. Poté bych se chtěla zúčastnit světového poháru juniorů. Ale mým největším snem je účast na olympiádě a co nejvíce se přiblížit výkonům Martiny Sáblíkové.

Tak to opravdu nejsou malé cíle. Držíme palce, aby se ti je podařilo dosáhnout! A ještě na závěr. Potřebuje takto skvělá sportovkyně i nějaký ten talisman?
Ano, mám dva plyšáky, pandu a kachnu.

Sáro, děkuji za rozhovor, držím palce a doufám, že ti budeme moci jednou fandit na olympiádě.
M. Machová

Kategorie: